Parkering

Fredrik Lemmels Parkeringsguide

 

I anslutning till GrevTuregatan i Stockholm finns många praktiska platser att parkera sin bil, dessvärre finns nästan aldrig någon ledig plats där parekering är tillåten.

Efter en tids klagomål har Stockholms kommun meddelat att man skall "ta hänsyn till omständigheterna i det enskilda fallet" då böter utdelas. Detta har hittills inte visat sig göra någon som helst skillnad i de summor som debiteras avseende felparkering. Därför är parkering lika krångligt som vanligt. Jag redovisar här mina dyrköpta erfarenheter av var parkering verkligen är tillåten.

För det första, på Östermalm skall avgift alltid betalas mellan 09.00-17.00. Avgiftsfri tid räknas av av de små glädjespridande automaterna vid sidan av vägen.


På Östermalms gator där det finns uppmålade vita rutor på asfalten är det inte tillåtet att stå mellan dessa rutor (trots att detta verkar lämpligt) mellan 9.00-17.00 övrig tid är detta dock tillåtet.

Följande gäller i djungeln kring GrevTuregatan, På sista "gatstumpen" mellan Linnégatan och gågatan ned till bland annat Sturegallerian är omsättningen på bilar god och man kan ställa sin bil överallt utom där det finns utfarter från garage. Var noga med detta då bilen annars fraktas bort och får hämtas i Ropsten hos stränga människor bakom tjocka glasrutor...

På fredag och lördagkvällar vill jag dock hissa en liten varningsflagg för denna och "liknande" gator som ligger nära Stureplan då över-förfriskade personer brukar kunna hitta på massor av trista saker med fordon i regionen. Skräckexempel som backspegel-insamling, takhoppning och nyckel-rispning är vanligt.

Kommendörsgatan är ett ganska säkert kort om man kommer innan 18.00 eller efter ca: 20.00 (annars är det ofta mycket bilar parkerade på gatan). Parkering tillåten på hela gatan, dock undantag för de platser som är reserverade för MC respektive diplomater "beskickningsbilar".

Ett tips om man kommer till regionen är att ställa sig i lastzoner. Om man vill hitta bilen på samma plats då man kommer tillbaka (och ej finna den pereforerad av lastbilschaffisnävar) sker detta efter 17.00 och man tänker åka innan 07.00 nästa dag (kolla skyltarna så att det inte är fråga om de mystiska platser där lastning sker vid de mest skumma tillfällen). På helger är de flesta lastzoner dock "allmän egendom".

I området runt GrevTuregatan gäller alltid fri parkering efter 17.00 innan 09.00. Nätter till onsdag är parkering otillåten på GrevTuregatan (00.00-06.00). Stockholms stad har efter en massiv folkstorm mot P-terrorn meddelat att man bara tänker utdela böter om städning verkligen sker, så det står var och en fritt att leka "rysk P-roulette" på städnätter.

Nätter till tisdag är parkering otillåten på Kommendörsgatan och en del intilligande gator, detta är onekligen den svåraste natten när man tänkt sig att parkera i regionen (00.00-06.00).

Om man är intresserad av att hitta en plats men inte bryr sig så mycket om vad det kostar (bara bilen står kvar när man kommer tillbaka) så gäller i stort sett följande prislista. Stoppförbud (tex allra närmast gågatan till Sturegallerian, eller på gågatan) 800 SEK (desto närmare korsning parkering sker ju större är risken för att man får hämta bilen hos de underbara entertainers som jobbar i Ropsten). Handikappzoner 800 SEK (plus det faktum att man borde skämmas, det är låg moral att parkera i handikapp-zon, stoppförbud är betydligt mer hedervärt så länge man inte är i vägen för trafik i rörelse). Parkering på tillåten plats utan att betala innebär 450 SEK.

Det absolut värsta med att stå en (lång) stund utan att betala eller där det inte är tillåtet är att efter sex timmar sedan bot ett, kommer nästa uppflaxande bot på rutan.

Lappar med texter som "Bilen är trasig" brukar besvaras med ett inbetalningskort och ett ditskrivet tillägg "och felparkerad".

Om man återkommer efter en trevlig tillställning och inte finner sitt fordon på platsen man lämnade det, är antagligen inte den spontana reaktionen att bilen blivit stulen den riktiga. Det som dock har ägt rum är något som kommer kännas som samma sak då 2100 SEK ofrivilligt kommer att lämna Din kassa. Som om detta inte räcker så kommer till detta vanliga böter som brukar uppgå till 700 SEK om Du står på plats som föranleder bortforsling.

Notoriska felparkerares bästa citat med anledning av att minska risken för böter:

- "Tvärgatan till Birger Jarlsgatan vid Riche brukar funka"

- "Jag stod i fyra timmar på Nybrogatan 25" (vid ett av parkeringsvakternas kontor)

- "Utanför Pizza Hut på Norrlansgatan kunde Stockholms Stad ha bättrat på sina finanser med anledning av mina parkeringar många gånger per vecka"

Självklart garanterar jag absolut ingenting med dessa tips utan försöker bara medverka till att färre bilister blir förvånade och kan ta ett par lappar på rutan utan att bli uppgasade....

Och kom i håg "Parkeringsböter är en del av hushållsbudgeten"

 

Lemmel Homepage

Tillbaka till Lemmel startsidan